Septembrie: Ciprian Ursan

Un comisar un luger o tocilara

Conspiratia rosie part I

Era o dimineata calduroasa de iunie. Imi aprinsesem un trabuc, mirosul de liliac ma linistea. Pusesem sa cante o caseta cu BUG Mafia si asteptam un nou caz. Atunci o vazusem. Intrase pe usa o fata cu talie de viespe, buze rosii ca lava, imbracata cu o rochie neagra mulata. Mi-am dat seama ca nu venise degeaba. Aveam un nou caz. Cea din fata mea era Ana Livlicenko, ajutor de comisar. O fata de un metru cincizeci, roscata, mereu miroase a parfumuri scumpe si poarta mai mereu haine extrem de mulate. Se asezase pe canapeaua de piele si incepu sa zica:

-Domnule Marculescu, avem un caz foarte interesant. A avut loc un incendiu la o casa de pe strada EcaterinaTeodoroiu. In casa, au fost gasite droguri si brosuri de propaganda comunista. Ma ridicasem de pe scaun si, cand eram gata sa deschid usa, Ana imi zice:

-Domnule Marculescu, n-ati vrea sa vedem un film bun, sa bem un whisky, poate va fi o noapte incendiara.

Atunci i-am raspuns sec si am inchis usa.

-Am deja un incendiu de care tre sa ma ocup. Nu-mi mai trebuie altul.

M-am urcat, in masina mea impala, din 1967. În timp ce mergeam, beam un energizant si ascultam Elvis Presley la casetofonul masinii. Ajunsesem la casa cu pricina. Seful de post era in fata casei si ma astepta. Era un om inalt, bine facut, cicatrici pe fata, o barba stufoasa si cu o voce de leu. Am intrat, amandoi in casa, se pare ca cineva sparsese geamul si aruncase bezina peste tot deoarece, peste tot, mirosea a benzina. Cineva voia neaparat ca niste dovezi sa dispara din casa. Ceva ciudat se intampla. Si am sa-i dau de cap. Tot cautand, prin casa, dau de o usa incuiata. Ma uit la seful de post. Era speriat. Stiam ca ceva este in neregula; ochii il tradau. Il intreb:

-Ce s-a intamplat?

Leave us a Message